Editorial

Posted in ApuntS núm 20

En aquest butlletí us donem compte dels resultats assolits en l’excavació arqueològica a Santa Margarida el 2021, a la vegada que ens remetem retrospectivament al 1981, ja que aquest setembre es van complir els 40 anys de l’inici de l’excavació programada al jaciment. La situació sanitària no ens va permetre fer les Jornades de Portes Obertes, que hem substituït amb la presentació de vídeos setmanals de les excavacions a Sant Genís de Rocafort i a Santa Margarida, i per tant no ho vam poder celebrar en el lloc i en el moment que desitjàvem.

No és l’únic aniversari a celebrar ja que just l’any vinent es compliran també els 50 anys de l’inici de la recuperació de Santa Margarida i de la creació del grup que va donar lloc a la fundació del Centre d’Estudis Martorellencs. Per això, aprofitant la celebració de la Setmana de la Ciència, el passat 18 de novembre vam encetar la doble celebració amb la presentació d’un web interactiu i un audiovisual sobre la recerca arqueològica a Martorell en els darrers 150 anys. Un recorregut que s’enceta amb els treballs segurament realitzats cap a 1871 per Francesc Santacana Campmany a Santa Margarida, que en aquell moment era immers en la creació del seu museu (l’actual museu de l’Enrajolada), segueix amb les intervencions fetes per Isidre Clopas, la referència a diverses troballes i excavacions durant els anys 1950 a 1970, i es completa amb els treballs realitzats des del CEM o altres equips a partir de 1972. Podeu consultar tota aquesta informació des del nostre web.

El mateix dia de la presentació tant des del CEM com des de l’Ajuntament de Martorell es va fer un reconeixement a la Dra. Rosario Navarro, actual presidenta de la nostra entitat, pels seus 40 anys de dedicació als diferents projectes de recerca arqueològica que hem anat impulsant.

El final d’aquest 2021 es presenta especialment intens. Coincideixen el tancament del Projecte de recerca arqueològica integral al Priorat de Rocafort: jaciments de Sant Genís i Santa Margarida (Martorell) 2018 – 2021; l’elaboració del projecte de recerca al priorat pel període 2022-2025; la finalització del conveni entre el CEM i l’Ajuntament de Martorell 2018-2021, prorrogat aquest juliol per a quatre anys més; i la preparació del pla de treball 2022 – 2025. Alhora, estem avançant en el tancament de diverses publicacions que per diferents raons, en especial les derivades de la Covid-19, han vist endarrerida la seva aparició. Com hem apuntat més amunt, a tot plegat cal afegir-hi la celebració dels dos aniversaris, que volem commemorar amb diferents activitats de caràcter acadèmic i de divulgació al llarg de 2022.

A més del que hem comentat, en aquest butlletí ens endinsem en la reflexió a l’entorn de la recuperació de la muntanya de Martorell després de l’incendi forestal que la va afectar greument el passat mes de juliol. No ens centrem en allò que correspon a la gestió dels procés de recuperació forestal i de fauna, sinó en un seguit d’aspectes de caràcter històric i patrimonial que fins ara romanien ocults majoritàriament sota la vegetació i que pensem que ara és el moment de posar-los en valor.

Tot plegat ens situa davant un volum de treball que, com sempre, afrontarem gràcies a la col·laboració constant dels membres de l’entitat que de forma desinteressada assumeixen responsabilitats dins de cada projecte.

Altres webs del CEM

banner SM Baner JAmat Baner Farmacia Baner cami Montserrat