Llegeix el núm. 16 (maig 2020) del nostre Butlletí APUNTSdb76904b ce00 4888 8bdd 4f889f4f3b45Us proposem dues visites virtuals que us transportaran en l'espai i en el temps

Directament des de l'ordinador o amb el vostre telèfon mòbil, llegint els codis QR, us podeu passejar virtualment per l'exterior i l'interior de l'antiga església parroquial de Santa Maria de Martorell i veure com era l'interior de l'església romànica del monestir de Sant Genís de Rocafort.

En el cas de l'església de Santa Maria trobareu un vídeo que us durà per l'exterior i l'interior de l'església.

A Sant Genís de Rocafort fem un pas més enllà. Si veieu el vídeo des de l'ordinador, amb el ratolí podeu desplaçar la imatge i enfocar la part de l'edifici que vulgueu mentre aneu escoltant les explicacions del narrador i es presenta la reconstrucció de les parts desaparegudes. Si utilitzeu el vostre mòbil i aquest compta amb giroscopi (la majoria en tenen), podeu enfocar la part que vulgueu desplaçant l'aparell. Si a més disposeu d'algun model d'ulleres per a visualitzar imatges 3D col·locant-hi el mòbil, també podeu activar aquesta opció des de YouTube. Per això veureu que al principi hi ha un comptador, per a donar temps per a preparar l'aparell.

 

Algunes referències històriques

Santa Maria de Martorell

L'església de Santa Maria de Martorell que mostrem aquí correspon a l'edifici construït entre 1579 i 1592 sota les directrius dels arquitectes Jaume i Montserrat Santacana, els quals van cobrar dels síndics de Martorell uns honoraris de 1.599 lliures.

Aquest edifici substituïa el preexistent, segurament romànic, que va ser enderrocat i del que solament sabem que ja existia en el mateix indret l'any 1032.

L'església actual va ser edificada a partir de 1941, atès que el 1936 l'església que us mostrem va ser incendiada i enderrocada, desapareixent així tot el patrimoni artístic que contenia. D'entre aquests elements en destaquem dos. El retaule Major, obra d'Agustí Pujol (pare i fill) obrat entre 1610 i 1614, exemple dels millors retaules renaixentistes de Catalunya, i l'orgue, datat el 1679.

La reconstrucció virtual ens permet inserir les imatges fotogràfiques dels diversos retaules i l'orgue en els seu emplaçament i aproximar-nos a aquesta realitat desapareguda.

L'església de Sant Genís de Rocafort

Tot i que sovint ens hi referim com a castell de Rocafort, les restes que hi ha en aquest indret corresponen al monestir fundat pels senyors de Castellvell de Rosanes l'any 1042 com a panteó dels membres d'aquesta nissaga.

Les edificacions actuals, i especialment l'església, corresponen al moment àlgid d'aquesta fundació i les hem de situar cronológicament dins el segle XII ja avançat. Tot el conjunt ha estat afectat per una intensa espoliació a partir de l'abandonament del monestir, després dels terratrèmols que el van afectar al segle XV, i malgrat la reconstrucció parcial de l'església al segle XVI.

L'estudi arqueològic ens permet ara una aproximació a com seria l'església romànica original. A través del vídeo veureu com apareixen les estructures desaparegudes de l'interior de l'església sobre les restes conservades.

l'església de Santa Maria
Codi QR per accedir al vídeo de Santa Maria de Martorell mitjançant el vostre mòbil
monestir de Sant Genís de Rocafort
Codi QR per accedir al vídeo de Sant Genís de Rocafort mitjançant el vostre mòbil

Altres webs del CEM

banner SM Baner JAmat Baner Farmacia Baner cami Montserrat