Més enllà de l'experimentació intrínseca a l'aplicació de noves tècniques d'excavació i registre arqueològic i de la incorporació de recursos tecnològics, el CEM ha estat impulsor d'activitats d'experimentació especialment relacionades amb l'estudi arqueològics.

Des de fa uns anys anualment es porta a terme als terrenys de Santa Margarida una experimentació pràctica relacionada amb la cocció de ceràmica en època prehistòrica.

L'activitat forma part de les pràctiques dels alumnes de l'assignatura Metodologia arqueològica III del Grau d'Arqueologia de la Universitat de Barcelona. Ha estat dirigida en diverses edicions pels Drs. F. Javier López Cachero, Rosario Navarro Sáez iVerònica Martínez Ferreras.

L'experimentació consta de dues parts. En la primera els estudiants fabriquen a mà una peça, seguint tècniques pròpies de la prehistòria, enregsitrant des dels tipus d’argila, manufactura i revestiments, o decoracions, etc. A part consignen les mesures del vas un cop fet.

Coccio

Fossa de cocció i piròmetre

La segona part, pròpiament la cocció, dura entre 7 i 8 hores. Un cop encès el foc, s'estenen les peces a la vora de la fossa-forn per a evitar el xoc tèrmic. El foc s’ha iniciat poc abans, i a dins s’han introduït dues sondes, una al centre i una altra perifèrica. Van connectades a un piròmetre que mesura i enregistra, minut a minut, les oscil·lacions de les temperatures. L’any 2015, una hora després de començar el procés, la temperatura era de 883,6 °C, si bé les mesures mitjanes oferien 681 °C i 403 °C, valors intern i perifèric respectivament. Un cop s’ha efectuat la primera càrrega de combustible els vasos són col·locats dins la foguera-forn, i coberts amb més llenya. Conforme s’esgota el foc es fan noves càrregues, bàsicament d’alzina i roure, però també de branques.

Un cop es refreda la foguera, s'extreuen els vasos. Abans d’acabar l’exercici, els estudiants han hagut de valorar el comportament de la cocció. Des de les temperatures assolides, interpretant la corresponent gràfica, a l’estat de conservació del vas cuit, que no sempre arriba sencer, fins el tipus de cocció, temps, color i pes. Fotografies, dibuixos, taules i altres dades, abans i després de la cocció, completen el treball.

...

Altres webs del CEM

banner SM Baner JAmat Baner Farmacia Baner cami Montserrat