EDITORIAL

Posted in ApuntS núm.13

El que portem d’any ha estat de forta activitat pel CEM, però l’arribada de l’estiu ens situa de ple en el període més intens, amb les campanyes d’excavació a Sant Genís de Rocafort i a Santa Margarida. La II campanya en un cas i la XXXVIII en l’altre. Ambdues dins el Projecte de recerca arqueològica integral al Priorat de Rocafort: jaciments de Sant Genís i Santa Margarida (Martorell) 2018 – 2021.

El que el 1972 començava com a recuperació de la masia i església de Santa Margarida, totalment abandonades aleshores, s’ha convertit amb el pas del temps en un espai de referència dins l’estudi i difusió del patrimoni històric de Martorell. Simultàniament, Santa Margarida ha esdevingut una excavació arqueològica també de referència en l’entorn científic pel que fa als resultats aconseguits en la recerca, en el desenvolupament metodològic i en la formació especialitzada.

Des de la primera campanya d’excavacions duta a terme el 1981, ja amb la Universitat de Barcelona, fins avui, quasi un miler de col·laboracions de més de 700 participants diferents en les diverses campanyes han fet possible la continuïtat i creixement del projecte. Una continuïtat que ha estat fonamental, també, per assegurar la consolidació i el relleu generacional. Alguns dels que fa uns anys eren estudiants d’arqueologia que feien les seves primeres pràctiques a Santa Margarida, formen part avui de l’equip científic, liderant el projecte juntament amb els que el van iniciar. 

El recolzament municipal, que tot i alguns períodes menys favorables, ha estat majoritàriament ferm,  sumat a l’esforç de voluntariat i professionalitat aportats des del CEM, han estat la clau que ha fet possible arribar on som avui, en un context de major estabilitat gràcies al conveni quadriennal signat entre l’ajuntament de Martorell i el CEM. Un acord imprescindible que ha possibilitat la creació de sinèrgies entre els diversos actors presents en el projecte i la major eficiència en l’ús dels recursos.

Malauradament no podem ser tant optimistes quan situem el projecte en el context de país. Avui per avui Catalunya pateix no solament una manca de recursos econòmics dedicats a la cultura i la recerca (no solament l’arqueològica), sinó també la indefinició de polítiques a mig i llarg termini en relació a la recerca, preservació i difusió del patrimoni. Una situació que es veu agreujada per la duplicitat d’actuacions des d’institucions diferents i la manca de coordinació. 

Malgrat aquests entrebancs, Martorell compta avui amb un projecte sòlid des del punt de vista científic, que ens permet descobrir i difondre una part molt significativa de la història del municipi i la seva contribució a la general del país.

La trobada que vam celebrar el passat 17 de maig amb representants de totes les candidatures que es presentaven a les recents eleccions locals va permetre constatar la unanimitat existent pel que fa a la necessitat d’afrontar, de manera planificada, la gestió del patrimoni històric i cultural de Martorell i dotar-se de les eines necessàries per establir prioritats i criteris d’actuació en la preservació i conservació, la recerca i la difusió. Des del CEM reiterem la nostra predisposició per a col·laborar en aquest propòsit, com ho hem vingut fent des de la fundació de la nostra entitat i es contempla en els estatuts. Tractarem la qüestió de manera més detinguda en un proper número d’Apunts.

Com tots els anys, el que publiquem el juliol té el seu focus d’interès en els resultats de les excavacions arqueològiques a Sant Genís de Rocafort i a Santa Margarida. Us convidem, així, a conèixer els d’enguany.

 

Altres webs del CEM

banner SM Baner JAmat Baner Farmacia Baner cami Montserrat