ApuntS núm.16

Apunts Butlleti CEM 16 1

EDITORIAL

Posted in ApuntS núm.16

CEM2020 05 30 002Aquest número d’Apunts havia d’estar dedicat a la celebració dels 75 anys de la inauguració del Museu Municipal de Martorell, coincidint amb la celebració de la Nit dels Museus, el cap de setmana del 16 i 17 de maig. Des del CEM hi participàvem col·laborant en una iniciativa impulsada des de Museus de Martorell. L’eclosió de la pandèmia de la Covid-19 ha dut a la suspensió i replantejament del calendari. La mateixa causa ha fet posposar la intervenció arqueològica a Sant Genís de Rocafort, prevista per aquest mes de maig.

Continua llegint 

A PORTA TANCADA: EL CEM

Posted in ApuntS núm.16

Centre d'Estudis Martorellencs

Tot i que la data oficial de constitució del Centre d’Estudis Martorellencs és el 4 d’octubre de 1986, l’activitat de l’enti-tat es remunta a uns quants anys abans. Primer com a grup informal, posterior-ment com a grup sota l’empara del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat. Convencionalment situem la fundació el maig de 1972, quan el nucli de persones que acabaríem participant en la creació formal de l’entitat vam començar a tre-ballar en la neteja i la recuperació de la masia i l’església de Santa Margarida, les quals havien passat a mans municipals el 1967, però que es trobaven en un total estat d’abandonament.

Continua llegint

 

A PORTA TANCADA: ELS MUSEUS

Posted in ApuntS núm.16

Montserrat Farreny

D’un dia per l’altre, els Museus tancats. Una exposició que porta quatre dies oberta al públic. Una altra exposició que no s’ha arribat a inaugurar i uns tallers de gravat amb tècnica japonesa que no s’arribaran a fer. Un museu que celebra per la Festa Major el 75 aniversari de la seva inauguració. No es pot comme-morar el Dia Internacional dels Museus 2020, quan toca, només de forma virtual i la Nit dels Museus que teniem prevista no serà el 16 de maig. Serveis Educatius dels Museus de Martorell: una setantena d’activitats anul·lades i uns 1.900 usuaris afectats... més les reserves que no s’han arribat a concertar. Museus sense visitants reals, només visitants virtuals. D’un dia per l’altre, els Museus tancats. Una exposició que porta quatre dies oberta al públic.

Continua llegint

OBRINT LA PORTA: NOUS FORMATS

Posted in ApuntS núm.16

CEM2020 05 30 015 Isidre Ot

Les tecnologies digitals estan cada vega-da més presents en la nostra vida i activitats diàries, tant que fins i tot una de tant quotidiana com la comunicació es fa ja impensable per a molts sense l'ús d'aquestes eines. Més enllà que ens agradi o no, o que la utilitzem més o menys, la veritat és que la tecnologia ha vingut per facilitar-nos la vida.  Això està fora de dubte, encara que de vegades ens pugui tornar bojos. Les tecnologies digitals estan cada vega-da més presents en la nostra vida i activitats diàries, tant que fins i tot una de tant quotidiana com la comunicació es fa ja impensable per a molts sense l'ús d'aquestes eines. Més enllà que ens agradi o no, o que la utilitzem més o menys, la veritat és que la tecnologia ha vingut per facilitar-nos la vida.  Això està fora de dubte, encara que de vegades ens pugui tornar bojos. 

Continua llegint

 

CULTURA I ECONOMIA

Posted in ApuntS núm.16

CEM2020 05 30 003Alfred Mauri

Es fa estrany que el primer que calgui fer sigui definir què entenem per Cultura i per Economia, quan ambdós conceptes són utilitzats constantment al nostre entorn i per nosaltres mateixos.  Avui els seus significats han esdevingut tant polivalents com imprecisos i, alhora, enco-tillats en la contradicció. Es fa estrany que el primer que calgui fer sigui definir què entenem per Cultura i per Economia, quan ambdós conceptes són utilitzats constantment al nostre entorn i per nosaltres mateixos. 

Continua llegint

A PORTA TANCADA: LA UNIVERSITAT

Posted in ApuntS núm.16

Esther Travé

Al llarg dels anys, el CEM ha establert una relació de col·laboració estable amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB), a través de la vinculació professional d’alguns dels seus membres amb aques-tes universitats. La relació és d’entesa i de col·laboració, fonamentalment, en els dos escenaris bàsics de la universitat: el de la docència i el de la recerca. Al llarg dels anys, el CEM ha establert una relació de col·laboració estable amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB), a través de la vinculació professional d’alguns dels seus membres amb aques-tes universitats.

Continua llegint

A PORTA TANCADA: L'EMPRESA CULTURAL

Posted in ApuntS núm.16

Pablo Del Fresno / Josep Socorregut 

Plou sobre mullat, i això per als arque-òlegs és una mala passada. Quan estàs excavant i el jaciment està amb aigua i al damunt torna a ploure, i no poc, sinó una tempesta d'aquestes que enfosqueix la tarda i baixa la temperatura… ja pots donar-te per fotut. Difícilment tornaràs a treballar aquesta campanya en condicions, sobretot si és una excavació programada com les que fem tots els anys a Santa Margarida o Sant Genís de Rocafort. Plou sobre mullat, i això per als arqueòlegs és una mala passada. Quan estàs excavant i el jaciment està amb aigua i al damunt torna a ploure, i no poc, sinó una tempesta d'aquestes que enfosqueix la tarda i baixa la temperatura… ja pots donar-te per fotut.

 Continua llegint

Altres webs del CEM

banner SM Baner JAmat Baner Farmacia Baner cami Montserrat