EDITORIAL

Posted in ApuntS núm.16

CEM2020 05 30 001 Aquest número d’Apunts havia d’estar dedicat a la celebració dels 75 anys de la inauguració del Museu Municipal de Martorell, coincidint amb la celebració de la Nit dels Museus, el cap de setmana del 16 i 17 de maig. Des del CEM hi participàvem col·laborant en una iniciativa impulsada des de Museus de Martorell.

L’eclosió de la pandèmia de la Covid-19 ha dut a la suspensió i replantejament del calendari. La mateixa causa ha fet posposar la intervenció arqueològica a Sant Genís de Rocafort, prevista per aquest mes de maig.

El CEM és una entitat que desenvolupa la seva activitat de recerca i difusió en col·laboració transversal amb diversos actors amb els quals compartim objectius: museus, universitats i empreses culturals. Actors amb els quals durant aquestes setmanes de confinament hem seguit mantenint contacte, cosa que ens ha permès conèixer de primera mà com els afecta la situació que s’ha esdevingut de manera inesperada. Alhora, també compartir accions i reflexions davant aquest escenari.

Aquests dies llegim i escoltem moltes opinions i especulacions sobre com serà un futur que s’ha batejat com a “nova normalitat”. Aquesta “nova normalitat” s’esdevindrà solament si som capaços potser no tant de definir-la a partir de com ha de ser, sinó d’identificar què és allò al que cal renunciar. Entenent la renúncia no com a una pèrdua, sinó com el bandejament de maneres de fer, d’actituds, de valors, que ens han dut al punt en el qual ens trobem i on el virus, segurament, a més dels seus efectes directes, ha posat damunt la taula la irracionalitat d’una societat basada en el consum, la competència i la desigualtat. La irracionalitat de fer normalitat de l’anormalitat.

Nosaltres hem volgut començar per aplegar en aquestes pàgines les reflexions i inquietuds de la nostra entitat i d’aquests altres actors amb els quals treballem de la mà. Tots compartim una llarga experiència de treball col·laboratiu que, en bona part, pot ser la clau d’aquesta “nova normalitat”.

En tots els casos ens fem les mateixes preguntes: On érem? En quina situació estem? Com farem viable un futur? Com el volem? Comencem amb una reflexió transversal: cultura i economia. Quin paper juguen la cultura, el patrimoni, la recerca en el camp de les humanitats, en un món que ha tendit a monetaritzar-ho tot?

Seguim amb les reflexions des del CEM i dels nostres companys de viatge, des del confinament d’aquests dies, a porta tancada: els museus, la universitat, l’empresa cultural. Completem el recorregut amb la voluntat d’obrir la porta: una reflexió sobre els nous formats, noves eines i instruments, que tenim a l’abast per a la recerca i, especialment, per a la comunicació i la difusió. En definitiva, per articular el retorn del coneixement científic a la societat.

La darrera pàgina, com sempre, la dediquem a les notícies que deixen constància de les activitats dutes a terme entre número i número d’aquest butlletí i dels projectes per als mesos vinents, tot i la incertesa.

Altres webs del CEM

banner SM Baner JAmat Baner Farmacia Baner cami Montserrat