La publicació d’aquest número d’Apunts coincideix amb la celebració de la Fira de Martorell i amb la presentació a la seu del CEM, a l’antiga Farmàcia Bujons, d’una nova exposició de petit format dins la sèrie Píndoles d’Història i Patrimoni.

L’exposició i la publicació se centren en una temàtica poc coneguda, però noper això de menor interès: la geologia de Martorell. Un tema al qual ens aproximem a través d’un altre element sovint oblidat, però de gran importància: l’aigua i les fonts.

Durant segles la font ha estat un lloc central atès que era el punt on obtenir un element clau per a la vida i del qual depenia la viabilitat d’un lloc d’hàbitat: l’aigua. Avui, acostumats a uns subministrament directe als domicilis i sotmesos a la pressió de les empreses comercialitzadores d’aigües envasades, hem tendit
a oblidar la importància de la font que, alhora, és un indicador de la qualitat ambiental. Més enllà, podríem fer referència també als aspectes sociològics a l’entorn de l’aigua, ja sigui la font com a lloc d’esbarjo i activitat social, el safareig, etc. No en va tenim una expressió prou significativa com la de “fer safareig”.

És des de les fonts que en aquest número d’Apunts ens endinsarem en el coneixement de la geologia de Martorell. Una temàtica que permet anar molt més enllà del que poden contenir la limitació d’aquestes pàgines i una exposició de petit format i en la qual anirem aprofundint en el futur.

És per això que prenem el treball que presentem com el punt d’inici tant per a conèixer i documentar les fonts de Martorell, com per aprofundir en el seu estudi i en el de la geologia de Martorell.

L’exposició i els continguts que publiquem no haurien estat possibles sense la colVlaboració i la sensibilitat de tres persones concretes: Josep M Tella, Carles Montaner i Alfred Bellès. Cadascun, des de la seva especialitat i coneixement. I des d’aquí els volem agrair la seva dedicació.

Ens cal, i volem, anar més enllà. És per això que demanem a tothom que hi vulgui col·laborar, que ens feu arribar informació sobre fonts de Martorell que conegueu, existents o desaparegudes; imatges, de la font o d’activitats al seu entorn; i tot tipus de notícies que hi facin referència, per poc rellevants que us puguin semblar. Tota aquesta informació s’integrarà més endavant en un web on poder-la consultar.

Altres webs del CEM

banner SM Baner JAmat Baner Farmacia Baner cami Montserrat