Geolodia 2020 (IX)

Àvila: La montaña vaciada. El abanico aluvial de Candeleda

Slider


Àvila: La montaña vaciada. El abanico aluvial de Candeleda
 
Aquest darrer vídeo dels seleccionats del Geolodia 2020 ens porta a la província d'Àvila, al municipi de Candeleda, que es troba assentat en l'àpex d'un dels molts ventalls al·luvials que podem trobar en el vessant sud de la Serra de Gredos.

Un ventall al·luvial és un conjunt de sediments al·luvials (materials arrossegats per un riu) que s'estén radialment des del punt en el qual un curs d'aigua abandona la zona muntanyosa. En planta sol tenir forma de segment de con o ventall, d'aquí el seu nom.

El riu Garganta de Santa Maria és el canal principal que erosiona, transporta i sedimenta el material que dóna lloc al ventall. La seva evolució des del Plistocè (2,5 milions d'anys) fins a l'actualitat ha condicionat el paisatge actual de la zona.

Podeu accedir al vídeo des d'aquest enllaç. També podeu llegir la guia de l'itinerari proposat, que us podeu descarregar des d'aquest altre enllaç.

Esperem que després de l'estiu ens puguem retrobar físicament en noves sortides i seguir descobrint els valors geològics de l'entorn de Martorell.

Mentre, recordeu que podeu consultar la informació i els dossiers dels quatre itineraris geològic que hem fet a l'entorn de Martorell en aquest web.

Altres webs del CEM

banner SM Baner JAmat Baner Farmacia Baner cami Montserrat