CEM 2020 05 16 002Píndoles d'història i patrimoni
 
Avui, coincidint amb la celebració aquest dies del Dia Internacional dels Museus, us convidem a visitar una exposició que ens durà virtualment fora de Martorell. Anirem fins a Gelida per descobrir un patrimoni testimoni d’una forma de vida ja pràcticament desapareguda a Martorell i que encara subsisteix parcialment en aquest poble veí.

Martorell, a diferència de Gelida, no ha estat mai ric amb masies i cases de camp. N’esmentarem algunes, moltes ja desaparegudes o reconvertides. Quasi cap dedicada ja a l’activitat agrària: Can Tió, Can Serra del Pla, Can Serra del Torrent, Can Cases del Pla, Can Sunyol del Pla, Mas d’en Clusa, Can Fabià del Pla, Can Pastaller, Can Sunyolet, Santa Margarida, Mas de la Creu, Can Soteras, Can Sanjoan, la Torre de Santa Llúcia...

Gelida presenta una estructura de la propietat diferent de la de Martorell, alhora que Martorell desenvolupa un nucli urbà molt abans que Gelida. I això té una repercussió en el nombre de masies i cases de camp. En algun moment ja aprofundirem sobre la qüestió.

Compartim aquesta exposició produïda per l’Associació d’Amics del Castell de Gelida, que ens endinsa en el coneixement de les nombroses masies i cases de camp d’aquell terme, però també en tot allò que constitueix un sistema social i econòmic complex i la forma com ens hi acostem des de la recerca històrica.

Malgrat les diferències entre els dos municipis, el contingut de l’exposició el podem traslladar al nostre poble, on els aspectes que configuraven la vida rural eren en bona mesura coincidents amb els que es mostren sobre Gelida: el context jurídic, la diversitat de les cases de camp, l’origen medieval i les diferents tipologies de masia, la casa per dins i els elements que la caracteritzen, l’estructura familiar i la importància de l’arxiu...
 

Com sempre, podeu accedir a la proposta clicant en aquest enllaç.
 
 

Altres webs del CEM

banner SM Baner JAmat Baner Farmacia Baner cami Montserrat